Nieuws
Hoe zit het met de zorgverzekering en zorgtoeslag bij detentie?
Iedere gedetineerde heeft recht op medische zorg
In detentie heb je recht op medische zorg. Deze zorg wordt betaald door het ministerie van Justitie en Veiligheid uit een collectieve verzekering. Tijdens de detentieperiode blijft de zorgverzekering bestaan, maar hoeft voor de basisverzekering geen zorgpremie betaald te worden. Aan je zorgverzekeraar geef je door dat je gedetineerd bent, je toont dit aan met een detentieverklaring. Je zorgverzekeraar zal de zorgverzekering dan opschorten.
Aanvullende zorgverzekering tijdens detentie
Voor een aanvullende zorgverzekering moet je wel premie blijven betalen tijdens detentie. Je kunt je zorgverzekeraar wel vragen om de aanvullende zorgverzekering tegelijk met de basisverzekering op te schorten. Je zorgverzekeraar hoeft daar niet mee akkoord te gaan.
Geen recht meer op zorgtoeslag
Voor de periode dat je geen zorgpremie betaalt, heb je ook geen recht op zorgtoeslag. Je moet dit aan de Belastingdienst doorgeven om te voorkomen dat je deze later terug moet betalen.
De 50%-regel voor je partner
Ontvang je samen met een toeslagpartner zorgtoeslag? Dan heeft de achtergebleven partner recht op de helft van de toeslag voor 2 personen (de 50%- regel). Je kunt te maken krijgen met de volgende situaties:
- de zorgtoeslag staat op naam van de achtergebleven partner; deze partner hoeft niets te doen. De Belastingdienst hanteert de 50% regeling.
- de zorgtoeslag staat op naam van de gedetineerde; de Belastingdienst stopt de uitbetaling van de zorgtoeslag en de achtergebleven partner kan dan voor zichzelf opnieuw zorgtoeslag aanvragen.
In beide gevallen telt het inkomen van de partner in detentie wel mee voor de berekening van de zorgtoeslag. Ook als er een achtergebleven partner is die recht heeft op zorgtoeslag, moet de gedetineerde melden bij de Belastingdienst dat hij in detentie zit.
Zes keer per jaar nieuws en praktische tips in je mailbox? Meld je aan voor de Zorgverzekeringslijn nieuwsbrief.