Nieuws
Op vakantie naar een geel of oranje gebied. Wat betekent dat voor de dekking van je zorgverzekering?
Op vakantie in een land met negatief reisadvies
Stel je reist naar een vakantiebestemming met code geel en deze verandert naar code oranje of zelfs rood. Vergoedt de zorgverzekeraar dan eventuele zorgkosten? Zorgverzekeraars geven in hun polisvoorwaarden duidelijk aan wanneer de zorgverzekering geen dekking biedt. De basisverzekering biedt geen dekking in geval van oorlog, opstanden en terrorisme. Dat is zo geregeld in de wet. In een land verblijven met een negatief reisadvies in verband met corona valt niet onder die uitsluitingen. Daarnaast staat in de Zorgverzekeringswet dat de zorgverzekering ook dekking biedt als het je eigen schuld is dat je zorg nodig hebt.
Dekking tot maximaal Nederlands tarief
Word je ziek dan biedt de basisverzekering dus nog steeds dekking. Meld dit dan in ieder geval bij je zorgverzekeraar. Je zorgverzekeraar betaalt de kosten tot maximaal het Nederlandse tarief. Heb je een aanvullende verzekering of reisverzekering met medische dekking dan kan het zijn dat deze (een deel van) de kosten vergoed. Laat in landen binnen de Europese Economische Ruimte (EER), Zwitserland en Australië je EHIC (European Health Insurance Card) zien aan de zorgaanbieder. Bovendien heb je ook niet per definitie recht op de vergoeding van kosten van repatriëring, als die mogelijkheid er al is. Als blijkt dat je in het land waar je op dat moment bent goed kunt worden geholpen, is er namelijk geen medische noodzaak iemand te repatriëren.
Bereid je voordat je op reis gaat goed voor in veel landen gelden nog extra coronamaatregelen, zoals het dragen van mondkapjes, een verplichte quarantaine of het overleggen van een negatieve testuitslag. Kijk voor actuele reisadviezen op de website van Nederland wereldwijd