Als je je premie niet betaalt, zal je zorgverzekeraar je brieven en betalingsherinneringen sturen en een incassobureau of deurwaarder inschakelen. Als je 6 maandpremies niet betaalt, dan word je door je zorgverzekeraar aangemeld bij het CAK en moet je een hogere premie betalen.
Daarnaast kan een premieachterstand bij je zorgverzekeraar nog andere gevolgen hebben, bijvoorbeeld voor je aanvullende verzekering, je zorgtoeslag of een eventueel pgb (persoonsgebonden budget).
Let op! Ook al heb je een achterstand, je blijft verzekerd voor zorg uit het basispakket.
Als je 6 maanden je zorgpremie niet betaald hebt, dan meldt je zorgverzekeraar je aan bij het CAK voor de regeling betalingsachterstand zorgpremie. Je moet vanaf dat moment de bestuursrechtelijke premie van € 160,60 (juli 2024) per maand betalen. Je blijft bij je eigen verzekeraar verzekerd voor de basisverzekering, de bestuursrechtelijke premie betaal je aan het CAK. Het CAK probeert de premie te innen door deze in te laten houden op je salaris of uitkering. Is dat niet mogelijk, dan ontvang je een betaalverzoek van het CJIB.
Vragen? Kijk dan of het antwoord op je vraag er hieronder bij staat of neem contact met ons op.
Let op! Je lost met de betaling van de bestuursrechtelijke premie niet je schuld bij je zorgverzekeraar af.
Het CAK probeert de bestuursrechtelijke premie te innen door deze in te laten houden op je loon of salaris, de zogenaamde broninhouding. Lukt dit niet dan schakelt het CAK het CJIB (Centraal Justitieel Incasso Bureau) in. Het CJIB kan je zorgtoeslag laten omleiden om de bestuursrechtelijke premie te betalen. Of je ontvangt een betaalverzoek van het CJIB.
De verzekeringsnemer is verantwoordelijk voor betaling van de (bestuursrechtelijke) premie ook voor die van de meeverzekerden.