Nieuws
Verplicht briefadres vergroot toegang tot zorg voor kwetsbare mensen
Gemeenten moeten vanaf 1 januari verplicht een briefadres geven
Als je niet ingeschreven bent in de Basisregistratie Personen kun je geen beroep doen op voorzieningen of zorg die je nodig hebt. Inwoners zonder vast woonadres blijven daardoor vaak dakloos, zij kunnen geen uitkering aanvragen en hebben daardoor onvoldoende inkomen om huur te kunnen betalen. Door een wetswijziging zijn gemeenten vanaf 1 januari 2022 verplicht om – als er geen andere briefadresgever beschikbaar is – zelf als briefadresgever op te treden.
Inschrijving in de BRP geeft toegang tot voorzieningen en zorg
Om als ingezetene ingeschreven te worden in de BRP heb je een woon- of briefadres nodig. Deze inschrijving is belangrijk, omdat je anders bijvoorbeeld geen uitkeringen of toeslagen kunt aanvragen. Ook zorgverzekeraars maken gebruik van de BRP. Een BRP-inschrijving is de meest gebruikelijke manier waarop een zorgverzekeraar controleert of iemand die een zorgverzekering afsluit verzekeringsplichtig is en dus geaccepteerd moet worden voor de basisverzekering.
Uitschrijving uit de BRP kan leiden tot verlies van zorgverzekering
Een zorgverzekeraar heeft de taak om de rechtmatigheid van de verzekering te controleren. Mensen die niet verzekeringsplichtig zijn, mogen namelijk geen Nederlandse basisverzekering afsluiten. Iedere wijziging in de BRP, zoals een verhuizing of uitschrijving, kan bij zorgverzekeraars aanleiding zijn tot actie. De inschrijving in de BRP speelt dus niet alleen een rol op het moment dat iemand een zorgverzekering afsluit. De zorgverzekeraar mag, bij gerede twijfel aan de verzekeringsplicht, een onderzoek instellen. Wanneer een zorgverzekeraar een signaal krijgt dat een adres in onderzoek is of dat iemand is uitgeschreven, zal zij een brief sturen naar de verzekerde met het verzoek om meer informatie. Wanneer de verzekerde de informatie niet verschaft, kan de zorgverzekeraar de verzekering stopzetten. Dit kan leiden tot schulden doordat de zorgkosten niet meer vergoed worden of tot het mijden van zorg.
Zorgverzekering soms onterecht stopgezet
In sommige gevallen wordt de zorgverzekering onterecht stopgezet. Bijvoorbeeld bij een verzekerde die door een huurachterstand uit zijn huis wordt gezet. De zorgverzekeraar vraagt in een brief om informatie, de verzekerde ontvangt deze brief niet en zijn zorgverzekering wordt stopgezet. Maar deze persoon is nog steeds verzekeringsplichtig. Dit soort omstandigheden zie je vooral bij kwetsbare groepen, zoals dak- en thuislozen en mensen in een tijdelijke noodsituatie.
Briefadres voorkomt onverzekerdheid
Nu de gemeente inwoners zonder woonadres ambtshalve moet inschrijven met een briefadres, kunnen inwoners verzekerd blijven voor de basisverzekering. Deze wetswijziging draagt daarmee bij aan de toegang tot verzekerde zorg.