Tips, training & advies
Stel je vraag
 Werkdagen: 09:00 - 17:00 uur

Lees voor
Nieuws

In gesprek over de RUOB (Regeling Uitstroom Onder Bewindgestelden) met Abdi Farah van VGZ

15 juli 2024
De Regeling Uitstroom Onder Bewindgestelden (RUOB) is een mogelijkheid voor beschermingsbewindvoerders om cliënten uit de wanbetalersregeling te laten stromen. Maar hoe werkt deze regeling en wat maakt dat de regeling bij elke zorgverzekeraar net wat anders is? Zorgverzekeringslijn ging in gesprek met Abdi Farah, coördinator van het RUOB-team bij VGZ.
Abdi Farah VGZ

Vanaf 2019 dagelijks aan de slag met de RUOB
Abdi Farah vertelt ons meer over zijn dagelijks werk. Zorgverzekeraar VGZ krijgt tientallen verzoeken per dag en complexe dossiers worden altijd met hem overlegd. Al vanaf het bestaan van de uitstroomregeling in 2019 houdt hij zich ermee bezig. Een belangrijk onderdeel van het werk is het verbeteren van de communicatie met bewindvoerders, vanuit VGZ maar ook via hun incassopartner(s).

Een aanvraag doen
Op de website van VGZ staan de voorwaarden waaraan een aanvraag in het kader van de RUOB moet voldoen. Soms sturen bewindvoerders een incomplete aanvraag wat leidt tot meerdere mailtjes heen en weer totdat de aanvraag compleet is. Goed om te weten dat de aanvraag bij VGZ zelf gedaan moet worden en niet bij hun incassobureau of deurwaarder. De incassopartners weten dat de bewindvoerders de aanvraag bij VGZ zelf moet doen. Heel soms gaat het mis. Dat is vervelend voor de cliënt en de bewindvoerder, want die regeling wordt gezien als een ‘reguliere’ betalingsregeling en niet als een aanvraag in het kader van de RUOB.

Beoordeling van de RUOB-aanvraag
In de uitstroomregeling staat dat een minnelijke of wettelijke schuldregeling de voorkeur heeft. Dat is immers een structurele oplossing voor alle schulden. VGZ kijkt daarom naar het totale plaatje en wil graag een duurzame oplossing. Abdi geeft het voorbeeld van een verzekerde met een schuld van € 40,000,- bij meerdere schuldeisers. Deze cliënt is beter af met een schuldregeling. In de RUOB wordt het aflossingsbedrag van € 35,- genoemd maar dit kan ook een ander bedrag zijn. Abdi en zijn collega’s kijken dan of € 35,- in het budgetplan past of dat er meer aflossingsruimte is.

De regeling zoals omschreven in de Staatscourant geeft veel ruimte voor eigen beleid van de zorgverzekeraars. VGZ is volgens bewindvoerders strikt in hun beleid. Dit leidt regelmatig tot discussies. Zij vergelijken de werkwijze van VGZ met andere zorgverzekeraars. Abdi :”Dan helpt het wel om even met een bewindvoerder te bellen en uitleg te geven”. Uit controle blijkt telkens weer dat bijna alle regelingen in het kader van de RUOB worden nagekomen. VGZ ziet dus geen reden om hun beleid te wijzigen. Abdi merkt ook op dat iedere zorgverzekeraar daarin zijn eigen beleidskeuzes maakt en er onderling geen afstemming is.

Akkoord met de RUOB-regeling en dan?
Als VGZ akkoord gaat met een regeling in het kader van de RUOB, worden vervolgens de dossiers bij de incassopartners gesloten en incassokosten afgeboekt. Daarom is het voor VGZ ook belangrijk dat de regeling slaagt. Abdi benadrukt dat niet alle zorgverzekeraars dit zo doen. Ook niet onbelangrijk; tijdens een lopende RUOB regeling kan aan het einde van het kalenderjaar een aanvullende verzekering afgesloten worden voor het volgende jaar.

Niet akkoord en dan?
VGZ gaat niet akkoord als er al eerder een zorgverzekeringsschuld is kwijtgescholden of als de RUOB in hun ogen geen structurele oplossing is. Als een aanvraag in het kader van de RUOB wordt afgewezen blijven de overige maatregelen om tijdelijk afgemeld te worden onverkort in stand, denk hierbij aan aflossing van de schuld, een minnelijke of een wettelijke schuldregeling of een betalingsregeling voor de volledige achterstand.

Ben je bewindvoerder en wil je meer weten over de Regeling Uitstroom Onderbewindgestelden (RUOB)? Meld je dan aan voor de gratis online Kennissessie uitstroomregeling onderbewindgestelden op maandag 23 september of maandag 18 november.