Tips, training & advies
Chat of bel 0800 64 64 644
 Werkdagen: 09:00 - 17:00 uur

Lees voor
Nieuws

Incassokosten zorgverzekeraars

15 oktober 2024
Recent zijn er een aantal uitspraken gedaan van kantonrechters over het incassobeding in de voorwaarden van zorgverzekeraars. Hierdoor is mogelijk onduidelijkheid ontstaan. In dit artikel leggen wij uit wat er aan de hand is.
decoratief

Incassokosten moeten specifieker genoemd worden
In een aantal recente uitspraken hebben kantonrechters de incassokosten van zorgverzekeraars afgewezen. Voor het in rekening brengen van incassokosten gelden wettelijke regels. Zorgverzekeraars hoeven hierover daarom geen regels op te nemen in de algemene voorwaarden. Doen zij dat wel, dan moeten zij specifiek benoemen welke kosten in rekening worden gebracht. Een aantal zorgverzekeraars heeft – om hun verzekerden te informeren – toch een dergelijk incassobeding in de voorwaarden opgenomen. Nu heeft de rechter in een aantal gevallen geconstateerd dat deze regels niet specifiek genoeg waren; er zijn namelijk geen bedragen genoemd of de verwijzing naar de wettelijke regeling ontbrak. Daarom heeft de rechter de incassokosten afgewezen.

Vragen over jouw incassokosten
Heb je in 2023 of eerder incassokosten betaald en heb je daar vragen over? Neem dan contact op met je zorgverzekeraar. Kom je er met je zorgverzekeraar niet uit, neem dan contact op met de SKGZ.

Nieuwe regels die voorkomen dat incassokosten te hoog worden
Per 1 oktober gelden nieuwe regels voor incassokosten. Deze zijn bedoeld om de stapeling van incassokosten, bij terugkerende vorderingen van maximaal €266,67 per termijn, te beperken. De maximale incassokosten bedragen nu €140,- per 6 maanden (dit was €240,-). Op schuldinfo.nl is een rekenhulp beschikbaar.