Een zorgverzekering is wettelijk verplicht voor iedereen die in Nederland woont en/of werkt. Als je in Nederland verzekeringsplichtig bent, dan moet je een Nederlandse basisverzekering afsluiten. Ben je niet verzekeringsplichtig voor de basisverzekering? Dan houd je de zorgverzekering uit je land van herkomst of je sluit een internationale verzekering af.
Verzekeringsplicht betekent dat je automatisch verzekerd bent voor de Wet Langdurige Zorg (WLZ). En om die reden een basisverzekering moet afsluiten. Als je geen verzekeringsplicht hebt kun je geen Nederlandse zorgverzekering afsluiten.
Wie in Nederland woont of werkt, moet een basisverzekering afsluiten
Maar wonen is niet alleen verblijven. Het gaat om ingezetenschap. Weet je niet of je ingezetene bent en dus verzekeringsplichtig bent? Op de website van de Sociale Verzekeringsbank kun je een WLZ-onderzoek aanvragen om je verzekeringsplicht vast te stellen.
Werk je in Nederland voor een Nederlandse werkgever in Nederland dan ben je altijd verzekeringsplichtig.
De inhoud van het basispakket is door de overheid vastgelegd in de Zorgverzekeringswet (Zvw).
Op de website van Zorginstituut Nederland lees je wat er allemaal in het pakket zit.
Of jij iets volledig vergoed krijgt van je zorgverzekeraar, hangt af van je verzekering. Vraag daarom aan je zorgverzekeraar of iets (volledig) vergoed wordt op basis van de polisvoorwaarden van jouw zorgverzekering.
Op de website Medicijnkosten.nl kun je opzoeken of een medicijn in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) is opgenomen.
Als de zorgverzekeraar je zorgkosten niet heeft vergoed, dan kan je die kosten in bepaalde situaties van de belasting aftrekken. Je moet rekening houden met de volgende voorwaarden.
Let op! Kosten die onder het verplicht eigen risico vallen, mag je niet aftrekken. In dit overzicht van de Belastingdienst zie je welke zorgkosten aftrekbaar zijn. In sommige gevallen mag je ook kosten, die je voor een ander hebt gemaakt, aftrekken. Bijvoorbeeld voor je fiscale partner en kinderen jonger dan 27 jaar die niet in staat zijn om de zorgkosten zelf te betalen.
Heb je kosten gemaakt die niet vergoed werden, omdat je geen zorgverzekering hebt? Dan mag je de kosten van zorg die onder de basisverzekering valt niet aftrekken.
Een zorgverzekering is wettelijk verplicht voor iedereen die in Nederland woont en/of werkt. Je kunt zelfs een boete krijgen als je verzekeringsplichtig bent en geen zorgverzekering hebt.
Ja, de inhoud van het basispakket is namelijk wettelijk bepaald. De vergoeding die je krijgt hangt af van het type polis dat je hebt. Je kunt kiezen voor een naturapolis of een combinatiepolis
Zorgverzekeraars maken afspraken met zorgverleners (zoals ziekenhuizen, fysiotherapeuten etc.) over de kosten en kwaliteit van zorg. Als je naar een zorgverlener gaat die afspraken met de zorgverzekeraar heeft, is dat gecontracteerde zorg.
Ga je naar een zorgverlener die geen afspraken heeft gemaakt met je zorgverzekeraar, dan noemen we dit niet-gecontracteerde zorg.
Kies je voor een niet-gecontracteerde zorgverlener dan betaal je een deel van de behandeling zelf. Dit kan oplopen tot 40% van de totale kosten.
Word je ziek of krijg je een ongeval in een geel of oranje gebied, dan biedt de basisverzekering nog steeds dekking. Vanuit de basisverzekering betaalt de zorgverzekeraar de kosten tot maximaal het Nederlandse tarief. Je hebt vanuit de basisverzekering ook geen recht op vergoeding voor repatriëring, als je in het land waar je op dat moment bent, goed kunt worden geholpen.
Niet alles wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Voor kosten die niet betaald worden vanuit de basisverzekering kun je je aanvullend verzekeren. Deze verzekering is niet verplicht.
Je kunt je extra verzekeren voor tandartskosten, fysiotherapie, een bril of alternatieve geneeswijzen. Er zijn vergelijkingswebsites die je kunt gebruiken om de inhoud en de prijs van aanvullende verzekeringen te vergelijken.
Ja, je kunt een aanvullende verzekering afsluiten bij een andere zorgverzekeraar, dan waar je je basisverzekering hebt. Dat kan niet bij alle zorgverzekeraars.
Je kunt bij een andere verzekeraar een aanvullende verzekering afsluiten, als bijvoorbeeld de dekking van die verzekering beter past bij jouw situatie. Of omdat de premie van de aanvullende verzekering gunstiger is bij een andere verzekeraar. Een andere reden kan zijn dat je een achterstand hebt bij je zorgverzekeraar waar je een basisverzekering hebt. De zorgverzekeraar zegt dan vaak je aanvullende verzekering op.
De zorgverzekeraar kan voor het afsluiten van een losse aanvullende verzekering een hogere premie (toeslag) vragen of er kan een wachttijd gelden. Tijdens deze wachttijd kun je geen gebruik maken van de dekking van de aanvullende verzekering. Daarnaast gaan de meeste aanvullende verzekeringen alleen per 1 januari in.
Zorgverzekeraars hebben voor de aanvullende verzekering geen acceptatieplicht.
Het is mogelijk om een losse aanvullende verzekering af te sluiten, maar er zijn ook nadelen. Zo moet je zorgkosten bij de juiste zorgverzekeraar declareren en heb je twee contactpunten.
Bekijk het stappenplan checklist zorgverzekering afsluiten.
NB Heb je geen vast woonadres? Lees dan hoe je een zorgverzekering afsluit zonder vast woonadres.
Kun je geen ‘gewone’ betaalrekening afsluiten bij een bank of wil je dit niet? Dan kun je een basisbankrekening afsluiten. Dat is een betaalrekening waar iedereen van 18 jaar of ouder recht op heeft.
Andere mogelijkheden zijn:
De verzekeringsnemer is degene die de verzekering afsluit. De verzekeringsnemer kan voor meerdere personen een verzekering afsluiten. Bijvoorbeeld: de man die voor zichzelf en voor zijn vrouw een zorgverzekering afsluit.
De verzekeringsnemer is verantwoordelijk voor de betaling van alle premies, dus ook voor die van de meeverzekerden
De meeverzekerde heeft zelf de zorgverzekering niet afgesloten, maar is verzekerd op de polis van iemand anders (de verzekeringsnemer). Een verzekeringsnemer kan meerdere personen op zijn polis meeverzekeren, bijvoorbeeld zijn of haar partner en eventuele kinderen.
Ja dat kan. Je kan bijvoorbeeld je partner (mee)verzekeren op je eigen polis.
Voor een minderjarig kind moet de wettelijk vertegenwoordiger (de ouder of voogd) een zorgverzekering afsluiten. Het minderjarige kind mag dat niet zelf, omdat het handelingsonbekwaam is.
Als je niet meer weet waar je verzekerd bent, dan kun je bij een zorgverlener. Bijvoorbeeld bij de huisarts of apotheek terecht voor informatie. Als dat niets oplevert ben je waarschijnlijk onverzekerd. Sluit dan een zorgverzekering af
De verzekeringsnemer is degene die de zorgverzekering heeft afgesloten. Een verzekeringsnemer kan voor meerdere personen een verzekering afsluiten. Goed om te weten is, dat de verzekeringsnemer verantwoordelijk is voor de betaling van de premies voor alle verzekerden op de polis.