Nieuws
De meestvoorkomende misverstanden over het afsluiten van een zorgverzekering met een briefadres
Een briefadres is hetzelfde als een postbus of antwoordnummer.
Een briefadres is het adres van een andere persoon of het adres van een door de gemeente aangewezen instelling, de zogenaamde briefadresgever. Met het adres van de briefadresgever ben je zonder woonadres toch bereikbaar voor de overheid. Een postbus of antwoordnummer kun je daarom niet als briefadres gebruiken.
Een postadres is voldoende om een zorgverzekering af te sluiten
Een postadres is niet voldoende. Je moet het postadres registreren als briefadres bij de gemeente. Als je niet geregistreerd staat in de BRP (Basisregistratie Personen) bij de gemeente, zal de zorgverzekeraar je uitschrijven.
Een briefadres is altijd maar voor 3 maanden.
Een briefadres is tijdelijk, maar niet standaard voor 3 maanden. Iedere gemeente heeft eigen regels voor het afgeven van een briefadres. Informeer daarom bij je gemeente.
Als je iemand toestemming geeft om je adres te gebruiken als briefadres, raak je je toeslagen kwijt.
Iemand zonder vast woonadres kan een briefadres van een familielid, vriend of kennis gebruiken. Als iemand jouw adres als briefadres gebruikt, moet je daar natuurlijk wel toestemming voor geven. Het geven van een briefadres heeft geen gevolgen voor jouw uitkeringen en/of toeslagen.
Als je een briefadres hebt, mag je tijdelijk ook op dat adres wonen.
Nee een briefadres zorgt ervoor dat je bereikbaar bent voor de zorgverzekeraar en de overheid. Je mag niet op het adres wonen. Wel moet je ervoor zorgen dat je regelmatig je post ophaalt.
Naast het verzekeren met een briefadres zijn er nog andere mogelijkheden om je te verzekeren als je nog geen vast woonadres hebt.
Lees ook:
Moet de deurwaarder rekening houden met de beslagvrije voet bij een briefadres?
Verplicht briefadres vergroot toegang tot zorg voor kwetsbare mensen