Tips, training & advies
Stel je vraag
 Werkdagen: 09:00 - 17:00 uur

Lees voor
Nieuws

Een derde van alle gemeenten gebruikt de CAK-lijst

8 januari 2025
In 2024 hebben 114 gemeenten, ruim 32%, gebruik gemaakt van de CAK-lijst. Deze 114 gemeenten zijn goed voor zo’n 46% van de polissen in de betalingsregeling achterstand zorgpremie. Zorgverzekeringslijn ging in gesprek met Natascha Klumper, Ketenpartner Manager bij het CAK, over deze cijfers en over de plannen van het CAK voor 2025.
decoratief

Zien jullie een stijging in het aantal gemeenten dat gebruik maakt van de CAK-lijst?
Wij zien zeker een stijging. In 2024 gebruikten 114 gemeenten de CAK-lijst. In 2023 waren dit 100 gemeenten en in 2022 een totaal van 88. Dus de groep gemeenten die de lijst opvraagt en inzet om inwoners met schulden in beeld te krijgen groeit ieder jaar.

Ontvangen gemeenten de CAK-lijst iedere maand?
Wanneer je als gemeente de CAK-lijst aanvraagt, krijg je toegang tot Porta. Dit is de beveiligde omgeving waarbinnen het CAK gegevens uitwisselt. Wij zetten de lijst iedere maand in Porta klaar. Vervolgens is het aan de gemeenten om te beslissen of en hoe vaak ze de CAK-lijst downloaden. De cijfers laten zien dat gemeenten hier verschillende keuzes in maken. Van de 114 gemeenten die de CAK-lijst in 2024 hebben gedownload zien we dat:

  • 25% de lijst slechts in één maand heeft gedownload;
  • 35% de lijst in 5 verschillende maanden of vaker;
  • En dat 13% van deze gemeenten de lijst iedere maand downloadt.

Als gemeenten vragen hebben over de CAK-lijst, kunnen ze terecht  bij jou of je collega’s van de WMO service desk. Wat waren in 2024 de meest gestelde vragen?
Sinds 2024 is het mogelijk om vóór het aanvragen van de lijst een indicatie te krijgen van de omvang van het aantal inwoners in de betalingsregeling achterstand zorgpremie. Veel gemeenten maken van deze mogelijkheid gebruik. De meest gestelde vragen hierbij zijn: Hoeveel van onze inwoners zitten in de regeling BAZ? En hoe groot is het aandeel jongeren tussen de 18 en 27?
Ook hebben gemeenten vragen over de toepassing van de CAK-lijst. Zo vragen zij bijvoorbeeld of het is toegestaan om de gegevens op de lijst te matchen met vroegsignalen in RIS of VPS. Hierop antwoorden wij dan dat dit zeker is toegestaan!
Daarnaast willen veel gemeenten weten welke contactgegevens op de lijst staan. En dan met name of wij ook telefoonnummers kunnen delen.

Over telefoonnummers gesproken, deze staan nu niet op de CAK-lijst. Gaat dit in de toekomst nog veranderen?
Het opnemen van telefoonnummers op de CAK-lijst heeft onze aandacht. Op dit moment onderzoeken wij, samen met zorgverzekeraars, hoe en wanneer wij dit kunnen realiseren.