Tips, training & advies
Stel je vraag
 Werkdagen: 09:00 - 17:00 uur

Lees voor
Nieuws

Nieuwe naam wanbetalersregeling zorgverzekering

12 september 2024
Vanaf 1 januari 2025 krijgt de regeling wanbetalers een nieuwe naam: regeling betalingsachterstand zorgpremie. De wijziging past in de lijn van recente ontwikkelingen rondom premieachterstanden, waaronder de recente verlaging van de bestuursrechtelijke premie per 1 juli. Er wordt op een andere - meer begripvolle - manier gekeken naar mensen met schulden.
wanbetalersregeling CAK nieuwe naam

Waarom een nieuwe naam?
Uit onderzoek van het CAK is gebleken dat de naam wanbetaler stigmatiseert. De term wanbetaler doet namelijk geen recht aan de situatie waarin het grootste deel van de verzekerden in de regeling zich bevindt. Vaak gaat het om mensen die wel willen, maar echt niet kunnen betalen. Het CAK heeft het initiatief genomen om de naam op basis van gebruikersonderzoeken aan te passen. De nieuwe naam is een neutralere naam die niet slaat op de persoon, maar op de feitelijke situatie zoals die is.

Overgangsperiode van 1 oktober tot 1 januari
Op 1 oktober start een overgangsperiode. Alle betrokken organisaties – waaronder wijzelf – starten dan met het aanpassen en doorvoeren van de nieuwe naam. We communiceren vanaf dat moment: regeling betalingsachterstand zorgpremie (voorheen regeling wanbetalers). In de kamerbrief bij het aanbieden van de VWS-verzekerdenmonitor in oktober wordt de naamswijziging officieel aangekondigd. De verzekerden die zijn aangemeld bij het CAK voor de regeling betalingsachterstand zorgpremie worden door het CAK geïnformeerd. Uiterlijk 1 januari gebruiken alle partijen de nieuwe naam.

Impact van de naamsverandering
De afgelopen jaren is de term wanbetalers, bijvoorbeeld in brieven van het CJIB en het CAK, steeds minder gebruikt in de communicatie naar de verzekerden. De naamsverandering heeft wel enige impact op mensen en op de organisaties die met deze regeling te maken hebben. Bijvoorbeeld het aanpassen van (voorlichtings-) brieven, websites, werkprocessen en systemen waar de naam nog wel in wordt genoemd. Voor de aanpassing van de naam is geen wetswijziging nodig.