Tips, training & advies
Stel je vraag
 Werkdagen: 09:00 - 17:00 uur

Lees voor
Nieuws

Overstaptips die helpen betalingsproblemen te voorkomen

28 oktober 2024
Volgend jaar gaan we allemaal ongeveer € 10,- per maand meer betalen voor onze zorgverzekering. Inflatie, vergrijzing en nieuwe kostbare technologische ontwikkelingen zorgen ervoor dat zorgverzekeraars jaarlijks hun premies verhogen. Dit zorgt ervoor dat het betalen van de premie voor veel mensen moeilijker wordt. Met het oog op het overstapseizoen zetten wij wat tips op een rij die je helpen om betalingsproblemen te voorkomen.
decoratief

Maak voor je kiest een inschatting van je zorgvraag
Probeer in te schatten welke zorg je volgend jaar nodig hebt. Misschien heb je geen aanvullende verzekering nodig. Voor tandartskosten kan het bijvoorbeeld voordeliger zijn om geen aanvullende verzekering af te sluiten. Wil je wel een aanvullende verzekering afsluiten? Soms bieden collectieve zorgverzekeringen via werkgevers, verenigingen of gemeenten korting aan op de aanvullende verzekering. Door te vergelijken, kun je misschien overstappen naar een goedkopere (basis)verzekering. Soms moet je dan genoegen nemen met een beperktere dienstverlening. Je kunt dan bijvoorbeeld alleen online contact opnemen. Check altijd welke zorgverleners gecontracteerd zijn, dan voorkom je hoge kosten omdat de zorgverzekeraar niet alle kosten vergoed als je naar een ongecontracteerde zorgverlener gaat. Ben je gezond en verwacht je volgend jaar geen of weinig zorgkosten te hebben? Dan kun je overwegen om te kiezen voor een hoger eigen risico. Let wel op dat je voldoende geld achter de hand hebt om het hoger eigen risico te betalen als je onverwacht toch medische zorg nodig hebt.

Zorgtoeslag of belastingaftrek zorgkosten
Zorgtoeslag is een financiële tegemoetkoming van de overheid voor mensen met een laag of midden inkomen. Heb je meerderjarige kinderen? Misschien hebben zij recht hebben op zorgtoeslag, ook al betalen ze niet zelf hun premie. Bepaalde zorgkosten zijn aftrekbaar bij de Belastingdienst, zoals kosten voor medicijnen, hulpmiddelen of vervoer naar het ziekenhuis. Als je boven een bepaalde drempel uitkomt, kun je deze kosten aftrekken van je belastingaangifte.

Afspraken over het betalen van de rekening
Kun je de premie voor een heel jaar in één keer betalen dan staat daar soms een korting tegenover van een paar procent. Als je het bedrag kunt missen is dit de moeite waard. Betaal je de premie per maand? Zorg er dan voor dat er voldoende geld op je rekening staat op het moment dat de premie wordt afgeschreven. Bij de meeste zorgverzekeraars kun je een betaalmoment kiezen. Je kunt er dan bijvoorbeeld voor kiezen om de premie af te laten schrijven als je net zorgtoeslag of salaris hebt gekregen. Ontvang je een rekening van het eigen risico, dan kan het zijn dat je een groot bedrag in één keer moet betalen. Dit kun je voorkomen door bij het afsluiten van je zorgverzekering ervoor te kiezen om het eigen risico in delen te betalen Dit is vooral handig als je verwacht dat je het volledige eigen risico zult gebruiken. Heb je aan het einde van het jaar het eigen risico niet gebruikt, dan betaalt de zorgverzekeraar het restant automatisch terug.
De belangrijkste tip is om contact op te nemen met je zorgverzekeraar als je een keer niet kunt betalen.

Ondersteun je anderen bij het kiezen van een zorgverzekering? Meld je dan aan voor de Training: Overstappen naar een andere zorgverzekering