Tips, training & advies
Stel je vraag
 Werkdagen: 09:00 - 17:00 uur

Lees voor
Nieuws

Wanneer ontvang je je zorgtoeslag niet meer zelf?

10 september 2020
Stel je hebt recht op zorgtoeslag en kreeg deze ook. En nu ontvang je je zorgtoeslag niet meer op je rekening. Het is goed om te weten dat er verschillende redenen zijn waarom je de zorgtoeslag niet meer zelf ontvangt.
zorgtoeslag kwijt

 1.De belastingdienst verrekent de zorgtoeslag met teveel ontvangen toeslag
Heb je onterecht zorgtoeslag ontvangen of heb je teveel zorgtoeslag gekregen, dan moet je de teveel ontvangen toeslag terugbetalen. Kun je niet in één keer betalen, dan biedt de Belastingdienst je standaard een betalingsregeling aan. Maak je geen of te laat gebruik van deze betalingsregeling? Dan gaat de Belastingdienst over tot verrekening. De Belastingdienst verrekent het bedrag dat je moet betalen dan met de toeslag die je nu zou moeten krijgen. Je ontvangt dan maximaal 24 maanden geen of minder zorgtoeslag.

Let op! Komt je inkomen door de verrekening onder het bestaansminimum? Vraag de belastingdienst dan om rekening te houden met de beslagvrije voet. Je doet dit met een standaard formulier.

2.De zorgtoeslag wordt omgeleid naar het CJIB
Heb je een premieachterstand van 6 maanden of meer, dan meldt de zorgverzekeraar je aan als wanbetaler. Je moet dan bestuursrechtelijke premie betalen aan het CAK. Het CAK probeert de premie in te houden op je loon of je uitkering. Is dat niet mogelijk, dan vraagt het CAK aan het CJIB om de zorgtoeslag van jouw of je toeslagpartner te laten omleiden. Jij of je toeslagpartner ontvangt dan zelf geen zorgtoeslag meer en je ontvangt voor het restant van de bestuursrechtelijke premie een acceptgiro. Lees hier meer over de wanbetalersregeling en hoe je wordt afgemeld als wanbetaler.

3.Er is beslag gelegd op de zorgtoeslag
In principe geldt een algemeen beslagverbod voor toeslagen. Er is één uitzondering: alleen de huidige zorgverzekeraar kan als er een premieachterstand is voor de basisverzekering beslag leggen op de zorgtoeslag.

 

Dit artikel is geschreven door Gert-Jan Heinsman (kwaliteitsmanager en trainer bij Zorgverzekeringslijn).