Tips, training & advies
Stel je vraag
 Werkdagen: 09:00 - 17:00 uur

Lees voor
Nieuws

Zorgaanbieders moeten verzekerden beter informeren over de kosten

12 september 2024
Het moet duidelijk zijn welke zorg wel of niet is verzekerd en wat de vergoeding van zorg is. Nog te vaak krijgen verzekerden te maken met onverwachte kosten voor ontvangen zorg. Dit bleek ook uit onderzoek dat de Ombudsman Zorgverzekeringen eind vorig jaar deed. Nieuwe regels van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) moeten zorgen voor betere voorlichting aan verzekerden.
zorgaanbieder moet patient informeren over kosten behandeling

Nieuwe Regeling transparantie zorgaanbieders
Om een goede keuze te maken voor een zorgaanbieder, bijvoorbeeld een ziekenhuis, is het belangrijk om vooraf op de hoogte te zijn van eventuele kosten. Die verantwoordelijkheid lag voorheen vooral bij de patiënt, maar de NZa heeft besloten dat zorgaanbieders hier een grotere rol in krijgen. Vanaf 1 september gelden nieuwe regels voor de informatieverstrekking en geldt de nieuwe Regeling transparantie zorgaanbieders.

Geen contract? Dan moet de zorgaanbieder dit melden
Ga je bijvoorbeeld naar het ziekenhuis voor een knieoperatie en heeft het ziekenhuis voor deze behandeling geen contract met je zorgverzekeraar? Dan moet de arts (of iemand anders in het ziekenhuis) jou vooraf waarschuwen dat je gebruik gaat maken van niet- gecontracteerde zorg en dat de zorgverzekeraar de kosten niet volledig vergoedt.

Verzekerden voelen zich vaak overvallen door medische kosten
Uit onderzoek van de Ombudsman Zorgverzekeringen bleek dat verzekerden zich vaak overvallen voelden door medische kosten voor eigen rekening. En dit leidde tot frustratie en boosheid. Een van de oorzaken hiervan was dat verzekerden de consequenties niet kenden als zij naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gingen. Hopelijk brengt betere voorlichting verandering in.

Lees meer over informatieverstrekking door zorgaanbieders op de website van de NZa.

Wil je meer weten over de verschillende soorten polissen en de gevolgen voor je keuze voor een zorgaanbieder? Lees dan: welke soorten polissen zijn er?